De boeken van Philip Huff
De boeken van Philip Huff
Philip Huff is een jonge schrijver die nog maar net is begonnen met het publiceren van romans. Ondanks het feit dat hij er nog maar twee heeft geschreven, heeft hij al heel veel succes. Zijn debuutroman, Dagen van gras, is verfilmd en zijn tweede boek, Niemand in de stad, heeft de Diorapthe Jongerenprijs (DJP) gewonnen. Hieruit zou je kunnen opmaken dat de doelgroep jongeren betreft, maar dit is niet helemaal het geval. Zijn boeken zijn geschikt voor zowel jongeren als volwassenen.
In de boeken van Philip Huff worden meerdere onderwerpen behandeld. Dit zijn vooral vriendschap, verliefdheid, drugs en andere jongeren/studentenproblemen. In beide boeken is vooral vriendschap een belangrijk thema. De vriendschap zorgt voor verwarring, maar helpt tegelijkertijd de hoofdpersoon als die het moeilijk heeft. In beide verhalen maken ze moeilijke tijden mee. Zo zijn drugs en invloed van anderen twee van de problemen. Verliefdheid speelt een grotere rol in de roman Niemand in de stad. Hierin moet Philip Hofman, de hoofdpersoon, besluiten hoe hij verder wil met zijn leven en met wie.
Al die thema’s zijn niet random gekozen. Al vaak zijn er vragen gesteld of de verhalen echt zijn gebeurd. In een interview vertelt Philip Huff zelf dat het autobiografische boeken zijn, maar dat dit niet betekent dat alles ook echt zo is gebeurd als in het boek. Hij maakt duidelijk dat hij niet de persoon in het boek is. Er mag dan wel een kern van waarheid in zitten, maar veel gebeurtenissen zijn verzonnen of veranderd.
Philip Huff schrijft op een levendige, beschrijvende manier. Het is alsof hij naast je zit en je een verhaal vertelt over wat hij ooit meemaakte. Hij doet een poging om in een moderne, jongerentaal te schrijven. In tegenstelling tot vele schrijvers lukt het hem wel. Het is alsof het zijn eigen manier van praten is, wat misschien ook mogelijk is, maar niet waarschijnlijk aangezien hij rond de 30 jaar oud is. Zijn manier van schrijven is vlot. Hij neemt echter wel veel tijd om situaties en omgeving te omschrijven, toch komt het nooit zo ver dat je denkt: “Nou, wat een geklets, nu mag hij wel weer verder gaan.” Zijn boeken zijn zeer prettig om te lezen, want het kost weinig moeite om te begrijpen wat hij je probeert te vertellen en wat hij bedoelt.
Je zou zeggen dat zijn doelgroep jongeren is, dit is echter niet helemaal het geval. Hij zegt zelf dat hij zijn boeken niet specifiek voor jongeren heeft geschreven. Dat is inderdaad ook het gevoel dat je krijgt bij het lezen van zijn boeken. Er is niet één doelgroep. Zijn boeken zijn geschikt voor meerdere leeftijdsgroepen, voor jongeren en voor volwassenen. Mijn vader heeft er net zoveel van genoten als ik. Natuurlijk moet je wel van de thema’s houden waar hij over schrijft. Als je namelijk van science-fiction houdt, is dit niet het beste boek om te lezen. Ook zijn zijn boeken geschikt voor mannen en vrouwen. Zijn onderwerpen lijken misschien wat vrouwelijk, maar hij schrijft niet verwijfd.
Zijn opbouw verschilt van de meeste schrijvers. In beide boeken die hij schrijft, begint hij aan het eind. Wat? Ja, hij begint aan het eind. Daarna beschrijft hij op een chronologische volgorde hoe het zo gekomen is. Hij vertelt alles in precies de goede volgorde en langzaamaan kom je dan weer bij het einde. Hij verklapt gelukkig niet compleet het verhaal in het begin van het boek, het zorgt er juist voor dat je zijn boeken verder wilt lezen zodat je wel het einde/begin begrijpt.
Alles samengevat is dit een goed boek om zowel voor school als in je vrije tijd te lezen. Niet alleen goede boeken door de onderwerpen, maar ook door de vlotte schrijfstijl. Philip Huff verplaatst zichzelf helemaal in de personages wat je terugvindt tijdens het lezen. Een echte aanrader voor zowel jongeren als volwassenen.